Apače 54, 9253 Apače
Yvonne: +386(0)2-569-12-51

Celostna manualna terapija

CMT je obravnava, ki vključuje različne tehnike in pristope, ki jih terapevt prilagaja potrebam pacienta. Celosten in kompleksen pristop pa omogoča odpravljanje vzrokov težav.
CELOSTNA MANUALNA
TERAPIJA CMT
“Je zelo širok pojem in zajema vrsto različnih terapevtskih tehnik.”

Manualno terapijo uvrščamo na področje fizioterapije. Pri zdravljenju z manualno terapijo terapevt z uporabo rok in s posebnim strokovnim pristopom poskuša zmanjšati bolečino in mišično napetost, povečati gibljivost, mišično moč in koordinacijo ter s tem vzpostaviti optimalno delovanje gibalnega sistema. Glede na želeni rezultat in potrebe stranke terapevt izbira med številnimi terapevtskimi pristopi in tehnikami. Več o njih nam je povedala Martina Mihić, fizioterapevtka in manualna terapevtka iz zasebne manualne terapije in fizioterapije Sentoria. Najnovejši izsledki fizioterapije in manualne medicine Celostna manualna terapija je sestavljena iz različnih manualnih tehnik in novejših znanstvenih izsledkov fizioterapije in manualne medicine, in sicer: kraniosakralne terapije, Bownove terapije, tehnike za obravnavo miofascialnih prožilnih točk, sklepne mobilizacije, propioceptivne neuromuskuparne facilitacije, kinezioterapije, tehnike somatoemocionalne sprostitve.

CMT je obravnava, ki vključuje različne tehnike in pristope, ki jih terapevt prilagaja potrebam pacienta. Celosten in kompleksen pristop pa omogoča odpravljanje vzrokov težav.

»Novejše manualne tehnike temeljijo na uporabi nežnih in natančnih gibov, ki delujejo na vezivno tkivo in mišične ovojnice (mehko tkivo). Delovanje na mehko tkivo omogoča učinkovitejšo vzpostavitev telesnega ravnotežja, kajti prepletenost mišičnih in vezivnih ovojnic v telesu omogoča, da preko njih vplivamo na vse regulacijske sisteme. Pri uporabi manualnih tehnik pa terapevt upošteva potek mišičnih verig, kar omogoča celostno delovanje terapije,« je razložila Mihićeva. CMT je nežnejša od klasičnih manualnih tehnik, pri katerih terapevt poskuša s hitrimi in sunkovitimi gibi vzpostaviti telesno ravnotežje, saj so te tehnike lahko nevarnejše, bolj boleče in manj učinkovite.

Terapija, prilagojena posamezniku Pri CMT in ob pogoju, da izberemo dobrega terapevta, dobimo natanko to, kar naše telo v tistem trenutku potrebuje.

Manualni terapevt namreč izbira tehniko ali kombinacijo tehnik, ki so najbolj primerne za obravnavo naše specifične težave ali poškodbe. Tako uspešno pomagajo na primer ob tipičnih poškodbah, ki nastanejo pri igranju tenisa ali golfa. »Cilj terapije je čim hitrejša vzpostavitev telesnega ravnotežja, ki se kaže kot odprava bolečine, povečanje gibljivosti sklepov in splošno dobro počutje,« razloži Martina Mihić.

Pet načel manualne terapije

Terapevti so razvili tudi pet načel, ki vam bodo pomagala razumeti delovanje in učinke CMT.

1. Telo je celota, organi in sistemi v telesu pa delujejo v soodvisnosti, zato jih je potrebno povezano opazovati (celostni pristop).

2. Telesni procesi so pod nadzorom živčnega sistema.

3. Kostno-mišični sistem ima pomembno vlogo pri normalnem delovanju obtočilnega oz. cirkulacijskega sistema.

4. Kostno-mišični sistem je zaradi izjemne obsežnosti (60 % celotnega telesa) tudi največji porabnik energije.

5. Telo je sposobno samoregulacije in samozdravljenja.

Pozitivni učinki

Pozitivne učinke, kot so sprostitev, lahkotnost telesa in izboljšanje počutja boste zaznali že po eni celostni manualni terapiji, za dolgotrajnejše učinke manualne terapije pa je potrebnih več obiskov, ki so individualno določeni in odvisni od vašega trenutnega in preteklega zdravstvenega stanja. Dolgoročno se pozitivni učinki manualne terapije kažejo kot izboljšanje telesne drže, z njo pa pride tudi zmanjšanje bolečine in mišične napetosti, izboljšanje prekrvavljenosti v tkivu, večja gibljivost telesa, zmanjšanje pritiska na živčevje in s tem boljše delovanje telesnih organov. Poleg tega CMT pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju po poškodbah, omogoča lažje in globlje dihanje ter bolj kakovostno spanje. Zaradi celostnega delovanja manualne terapije pa se učinki kažejo tudi v izboljšanju delovanja vseh regulacijskih telesnih sistemov (krvni in limfni obtok, živčni, dihalni, prebavni ter hormonalni sistem).

 

Pred terapijo

Ko pridete na prvo terapijo, se pogovorite s terapevtom o vašem trenutnem in preteklem zdravstvenem stanju, sledi pregled zdravstvene dokumentacije (RTG slik, MRI in EMG izvidov ter drugih izvidov specialistov ortopeda, travmatologa, fiziatra, itd.) ter ocena telesne drže. Na osnovi težav, ki jih imate, pogovora in ocene telesne drže je zasnovan terapevtski proces, ki zajema ustrezne manualne tehnike, pa tudi svetovanje glede pogostosti terapij, dobili pa boste tudi vaje, ki jih lahko delate doma, da boste čim dlje ohranili pozitivne učinke terapije.

Preberite tudi ...